La Comissió Europea prohibirà l’ ús de les boles de goma el 2012

La Comissió Europea ha advertit a totes les policies de l’ Estat Espanyol i també la de Portugal que hauran de deixar d’ utilitzar les pilotes de goma com a màxim a finals de 2012. Així ho explica un article del diari El Mundo i ho ha ratificat el departament d’ Interior del País Basc, que no oposarà cap resistència a aquesta normativa i ha començat buscar alguna solució que no modifica, però, l’essència de la forma d’ operar dels antidisturbis bascs.

La comissió europea ja fa anys que recomana als països de la UE que no utilitzin les escopetes de boles de goma donada la seva perillositat, que són aleatòries, que causen danys molt greus i que “moltes vegades colpegen a persones que no tenen a veure amb possibles aldarulls”. Ara, però, imposarà aquesta recomanació.

Les escopetes de boles de goma disparen boles de cautxú massís a una velocitat de 720 km/h i amb una força molt superior a la permesa per la UE. Segons els seus estudis no es pot considerar una arma “less-lethal” (menys letal, terme usat per definir les armes de la policia) sinó directament una arma letal. En els seus texts, es diu que cap país que no tingui contemplada la pena de mort les hauria d’utilitzar.

L’ associació Stop Bales de Goma ha rebut aquest notícia amb molt optimisme, perquè significa que s’ estan fent passos endavant per a millorar l’ acció policial i respectar els Drets Humans. A més, és un reconeixement a nivell Europeu que aquestes armes poden causar danys molt greus i provocar fins i tot la mort, com han negat sempre tan el cos de policia com els seus sindicats. SBG espera també una resposta del conseller d’ Interior, Felip Puig, on digui si Catalunya també seguirà aquesta ordre i per tant eliminarà les escopetes de boles de goma tradicionals. El conseller, que sempre s’ ha mostrat com una de les branques més independentistes de CiU, hauria de demostrar amb accions com aquesta, ara que és al Govern, que realment vol ser un país independent i capdavanter dins del marc d’ Europa. Stop Bales de Goma es pregunta com pot ser que no n’ hagi dit res quan una altra comunitat autònoma ja n’ha parlat obertament.

El departament d’ Interior Basc s’ ha posat en contacte amb l’ empresa d’ Andreu Soler, el fabricant de la nova arma de què disposen els Mossos d’ Esquadra, la GL-06 Single Shot Launcher. N’ ha comprat deu exemplars per tal de fer proves i substituïr les boles de goma per aquests nous projectils. Cal recordar que la policia catalana no ha eliminat les boles de goma sinó que simplement va afegir una arma més al seu arsenal. SBG lamenta que no es pugui buscar una alternativa més segura per als ciutadans que no sigui la de disparar projectils, els quals sempre tindran un component d’ aleatorietat, fins i tot quan la Comissió Europea està imposant una línia d’ acció policial que va per un camí diferent al de les armes de foc. Aquests nous projectils, que s’utilitzen a França, han deixat cecs d’ un ull almenys a dos ciutadans francesos, i per tant l’ associació de víctimes de les boles de goma no els veu com una alternativa.

De totes maneres, la notícia de la prohibició de les boles de goma per part de la Comissió Europea és un reflex que les demandes de la població són justes, i que la policia d’ un país que es vulgui considerar Europeu va per un altre camí, el camí del respecte als drets Humans, a l’ acció proporcionada i a un ús de la força cada vegada més aïllat. SBG aplaudeix l’ advertiment i espera que el Departament d’ Interior notifiqui i obeeixi la nova normativa l’abans possible.


This entry was posted in General and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to La Comissió Europea prohibirà l’ ús de les boles de goma el 2012

 1. Oscar A. says:

  Por fin!

  “Los bolas provocan muchas lesiones y no sólo a los que provocan incidentes” Ya no sólo lo decimos nosotros, sino tambien el Parlamento Europeo!

 2. Pedrito de los palotes says:

  estoy leyendo en varios foros que esa directriz no existe, la busco en internet y no la encuentro. Seguro que vosotros si que la teneis. La podéis colgar, por favor para cerrar la bocaza a los desinformadores de la red?
  Cuelgo aun link donde comentan esto
  http://www.europacritica.com/sociedad/comision-europea/armas-de-fuego/pelotas-de-goma/cabaca/630
  Tb en foro policias estan con el tema, ese si que no lo cuelgo porque algunos de los comentarios revuelven el estomago.
  Gracias por vuestro trabajo, un abrazo

 3. Pingback: Las balas de goma y las Brügger & Thomet GL-06 vienen de París « la pulga y la locomotora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *